Dostupni linkovi

Američki vojnik se ispričao zbog ubojstva afganistanskih civila


Na suđenju za ubojstvo 16 afganistanskih civila optuženi narednik Robert Bales ispričao se i svoj čin nazvao kukavičkim. Bales, veteran koji je sudjelovao u ratovima u Iraku i Afganistanu, priznao je ubojstvo 16 civila, uglavnom žena i djece, u Kandaharu u ožujku 2012.

'Žao mi je. Ono što sam učinio bio je kukavički čin', rekao je Bales pred porotom na vojnom sudu u Tacomi. Njegov odvjetnik rekao je da se Bales psihički slomio jer mu je to bila četvrta tura u ratnoj zoni i da je patio od posttraumatskog stresa. Vojni tužitelj kaže da je Bale djelovao sam i s predumišljajem dok je naoružan pištoljem, automatskom puškom i bacačem granata dva puta izišao iz baze u Kandaharu.

Tužitelj je dovršio svoje izlaganje tijekom kojeg je svjedočilo devet Afganistanaca od kojih i jedan kojem je u napadu ubijeno šestero od sedmero njegove djece. Bale je u lipnju priznao krivnju u okviru nagodbe kojom će izbjeći smrtnu kaznu a šestočlana porota mora sada odlučiti hoće li dobiti doživotnu zatvorsku kaznu ili će moći podnijeti molbu za pomilovanje nakon odsluženih 20 godina zatvora.
XS
SM
MD
LG