Dostupni linkovi

Savet Evrope zabrinut zbog slučaja Gardijan


Savet Evrope izrazio zabrinutost zbog odluke britanskih vlasti da uništi dokumenta koje je bivši američki obaveštajac Edvard Snouden dostavio listu "Gardijan".

Panevropska organizacija, koja okuplja 47 država članica, takođe je dovela u pitanje zakonitost postupka prema "Gardijanu" imajući u vidu međunarodne konvencije koje je Britanija potpisala, tražeći odgovore zbog reakcije te zemlje koja bi mogla da ima "poražavajuće posledice na slobodu izražavanja".

"Ove mere mogle bi potencijalno da predstavljaju svojevrsna ograničenja na novinarsku slobodu izražavanja koja je garantovana Evropskom konvencijom o ljudskim pravima", napisao je generalni sekretar SE Torbjorn Jagland u otvorenom pismu britanskoj ministarki za unutrašnje poslove Terezi Mej.

U upozorenju te organizacije, napisanom jezikom koji je uglavnom bio rezervisan za autoritarne režime u istočnoj Evropi ili Kavkazu, od Londona je zatraženo da objasni zašto su vlasti naredile uništavanje hard diska sa dokumentima koje je Snouden dostavio "Gardijanu", navodi AP.

SE takođe traži i objašnjenje od britanskih vlasti zašto je na aerodromu Hitrou naređeno zadržavanje Dejvida Mirande, životnog partnera američkog novinara Glena Grinvalda koji je u "Gardijanu" objavljivao tekstove na osnovu Snoudenovih informacija.

I portparol SE Danijel Holtgen kaže da su ovakva upozorenja veoma retko upućivana nekoj zapadnoj zemlji. "Suština je ta - standardi moraju da budu isti za sve", objašnjava Holtgen.
XS
SM
MD
LG