Dostupni linkovi

Gardijan: Bez brige, imamo kopije


Uništavanje diskova sa podacima dobijenim od Snoudena bilo je besmisleno jer imamo kopije, ali je pomoglo Gardijanu da nastavi da izveštava, kaže urednik lista.

Urednik Alan Rasbridžer je rekao za BBC da je pristao da uništi nosače podataka, jer mu je to prihvatljivije od toga da ih preda vlastima, a sam čin je nazvao "pomalo besmislenim" jer "Gardijan" ima više kopija na računarima van Velike Britanije.

Uredništvo "Gardijana" je posle "simboličnog čina uništavanja hard diskova" navelo i da je u suprotnom postojala izvesna pretnja da će biti potpuno zabranjeno dalje izveštavanje o tome kako i koliko vlasti u Britaniji i SAD prisluškuju građane na osnovu dokumenata koje je novinarima lista dao bivši saradnik NSA i CIA Edvard Snouden.

U međuvremenu, mediji su potvrdili da je direktno iz sedišta britanskog premijera Dejvida Kamerona u Dauning stritu 10 potekla inicijativa za akciju obaveštajnih službi u kojima je uništena dokumentacija, kao i za pritvaranje partnera Glena Grinvalda, američkog novinara koji je dobijao informacije od Snoudena.
XS
SM
MD
LG