Dostupni linkovi

Pojačano upozorenje na toksičnost vode iz Fukushime


Japanska uprava za reguliranje radioaktivnosti (NRA) najavila je kako će dramatično pojačati upozorenje na toksičnost vode koja istječe iz nukleranog postrojenja u Fukushimi, s razine 1, što znači "anomalija", na razinu 3, koja označava "ozbiljan incident", prema međunarodnoj skali radioloških objava.

Posljednjih dana je iz postrojenja u Fukushimi iscurilo oko 300 tona vode koja sadržava visoku količinu radioaktivnosti, što je najveći incident koji se dogodio u Fukushimi nakon kvara na tri reaktora nakon tsunamija u ožujku 2011. godine.

Tada je proglašena maksimalna razina toksičnosti - 7, čime je Fukushima potvrđena kao najveća nuklearna katastrofa nakon Černobila 1986.

Sudeći prema količini i gustoći radijacije u kontaminiranoj vodi koja je iscurila, prikladno je proglasiti razinu 3, stoji u dokumentu objavljenom na internetskoj stranici NRA-e.

Razina radijacije u vodi koja je iscurila iz postrojenja je takva da bi osoba koja bi se nalazila na pola metra udaljenosti u roku od sat vremena dobila pet puta veću dozu radijacije od maksimalne dopuštene godišnje radijacije za radnike u nuklearnim postrojenjima. Nakon 10 sati provedenih u neposrednoj blizini te vode, osoba bi osjetila mučninu i odumiranje bijelih krvnih zrnaca.
XS
SM
MD
LG