Dostupni linkovi

Merkel posetila Dahau


Nemačka kancelarka Angela Merkel posetila je u utorak Dahau gde su nacisti od 1933. do 1945. u koncentracionom logoru ubili više od 43.000 ljudi.

Dolazak Merkelove u Dahau je prva poseta jednog šefa nemačke vlade tom nekadašnjem nacističkom koncentracionom logoru na jugu Nemačke.

Nemačka kancelarka je posetila Dahau na poziv predsednika Udruženja preživelih logoraša Maksa Manhajmera. Uoči posete, Merkelova je rekla da je dirnuta pozivom 93-godišnjeg Manhajmera. Ona je dodala da u Dahau dolazi s osećajem srama i tuge.

"Ono što se desilo u koncentracionom logoru bilo je, i dalje je, neshvatljivo", rekla je nemačka kancelarka. Angela Merkel je u subotu rekla da antisemitizam i rasizam i daje predstavlja pretnju po demokratiju u Evropi.

Nacisti su logor Dahau otvorili u martu 1933. godine, ubrzo pošto je na vlast došao Adolf Hitler. Tamo su najpre zatvarani politički zatvorenici, a potom Jevreji, Romi i homoseksualci. To je prvi nacistički koncentracioni logor. Danas je to memorijalni centar koji godišnje poseti 800.000 ljudi.
XS
SM
MD
LG