Dostupni linkovi

Izaslanik UN neće biti na sastanku SAD-Rusija o Siriji


Specijalni izaslanik UN i Arapske lige za Siriju Lahdar Brahimi neće učestvovati na američko-ruskom sastanku o Siriji u Hagu, saopšteno je u utorak u Njujorku.

Predstavnici Rusije i SAD sastaće se iduće nedelje u Hagu radi priprema međunarodne mirovne konferencije o Siriji, nazvanu Ženeva Dva.

Prema saopštenju UN, Brahimi pozdravlja bilateralne razgovore o sirijskoj krizi koji će uskoro biti održani, ali neće učestvovati na tom sastanku. U saopštenju se ne navodi razlog za njegovo odsustvo, ali se ističe da je Brahimi u stalnom kontaktu s ruskim i američkim vlastima.

Mirovna konferencija o Siriji, ili Ženeva Dva, čiji je cilj da okupi za istim stolom predstavnike sirijskog režima i opozicije, verovatno neće biti održana pre oktobra, rekao je prošle nedelje jedan visoki ruski zvaničnik.

Rusi, Amerikanci i UN tri meseca pokušavaju da organizuju taj skup na kome treba da se dođe do političkog rešenja između Damaska i pobunjenika. Konferencija treba da se nadoveže na međunarodni sporazum potpisan u Ženevi 30. juna 2012. koji nije nikad primenjen, u kome su bile naznačene glavne crte političke tranzicije u Siriji.
XS
SM
MD
LG