Dostupni linkovi

Dačić traži rehablitaciju Aleksandra Rankovića


Premijer Sribje i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, povodom 30 godina od smrti Aleksandra Rankovića, najavio je da će zatražiti rehabilitaciju ovog nekadašnjeg najbližeg saradnika Josipa Broza Tita.

Dačić je položio venac na Rankovićev grob u Aleji zaslužnih građana u Beogradu. "Dugogodišnji ministar unutrašnjih poslova, Ranković je ostavio dubok trag u organima bezbednosti", rekao je Dačić.

"Suština njegove smene nisu bile lažne optužbe o prisluškivanju Tita, nego politika usmerena protiv interesa srpskog naroda i Srbije", rekao je Dačić ne želeći da ulazi u istorijske procene uloge određenih ličnosti. Ipak je naveo moramo, kako se izrazio, da imamo sećanje na važne ličnosti iz istorije MUP-a.

Podvukao je i kako je srpski narod mišljenje o Rankoviću najbolje iskazao na njegovoj sahrani, sa koje gotovo da nema snimaka.

"Zatražiću od državnih arhiva da se nađu snimci sa te sahrane. Ima samo privatni snimak porodice", rekao je on i naveo da su verovatno organi brzbednosti zaplenili sav taj materijal.
XS
SM
MD
LG