Dostupni linkovi

Zaustavljeno nekontrolirano širenje požara kod Jablanice


"Helikopter Oružanih snaga BiH djelovao je jutros od ranih jutarnjih sati, a uz helikopter na pravcu prema naseljenom mjestu Donja Jablanica u gašenju požara učestvuje i 15 vatrogasaca iz Štaba Civilne zaštite koji rade na presijecanju požarnih linija prema naselju Donja Jablanica. Stanje je tu trenutno zadovoljavajuće" kazao je jutros Feni Omer Karić, stručni savjetnik za odnose s javnošću u Općini Jablanica i član Štaba CZ Jablanica.

Po njegovim riječima, zbog gustog dima ne mogu se precizno utvrditi efekti djelovanja iz zraka na pravcima prema obroncima Plase i prema putnoj komunikaciji na južnom dijelu, ali se može utvrditi da je zaustavljeno dalje nekontrolirano širenje požara.

Karić navodi da temperatura nije ni visoka, malo se i naoblačilo. Dakle i atmosferske prilike pogoduju.

"Uglavnom nema opasnosti ni prema putnoj komunikaciji, ni prema naselju Donja Jablanica. Gust je dim u tom dijelu, u ova dva pravca, ali vidi se da nema nekontrolisanog širenja, da je on poprilično zaustavljen, pogotovo na dijelu prema naseljenom mjestu. Ljudi su na terenu. Da li će nam vremenske prilike pogodovati, a izgleda da hoće, ako ništa temperatura nije visoka kao jučer, prestao je vjetar tako da očekujemo da ipak dođe do smirivanja na požarištu", kazao je Karić.

Istaknuo je da je potrebno djelovanje helikoptera i u popodnevnim satima i ako može pojačano, „ali sve zavisi od situacije i procjene na terenu“.

Karić je podsjetio da je jučer u popodnevnim satima došlo do jakog južnog vjetra i uz visoku temperaturu došlo je do razbuktavanja požara u Donjoj Jablanici.
XS
SM
MD
LG