Dostupni linkovi

Raste broj obolelih u Beogradu od virusa zapadnog Nila


Broj pacijenata u Klinici za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra kod kojih je dokazano da su zaraženi virusom groznice Zapadnog Nila povećo se na 65.

Direktor te klinike prof. dr Dragan Delić je izjavio da su među hospitalizovanima najbrojniji pacijenti sa simptomima encefalitisa (upale mozga) i meningitisa (zapaljenja moždane opne), ali da ima i pacijenata, uglavnom starijih od 60 godina, koji se nalaze na respiratoru i koji su životno ugroženi.

"Za oko dvadesetak pacijenata čekamo virusološku potvrdu Instituta za virusologiju "Torlak", kazao je prof. Delić i dodao da se testiraju svi koji imaju visoku temperaturu čije je poreklo nepoznato, a uz to i simptome kao što su malaksalost i bolovi u mišićima.

Delić je podsetio da zarazu prenose komarci i da je njeno širenje moguće sve dok postoji aktivnost ovih insekata.

"Protiv virusa Zapadnog Nila nema specifične terapije, a bolest se obično završava potpunim oporavkom nakon nekoliko nedelja i meseci", rekla je nedavno Tanjugu šef Odeljenje za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović - Batut" dr Bojana Grgić navodeći da je sprečavanje uboda komarca najlakši i najefikasniji način da se spreči dobijanje tog virusa.
XS
SM
MD
LG