Dostupni linkovi

Japan: Grad Kagošima zasut pepelom nakon erupcije vulkana


Vulkan je eruptirao u jugozapadnom Japanu te obližnji grad Kagošimu zasuo slojem pepela.

Stanovnici Kagošime su nosili maske i koristili kabanice i kišobrane da se zaštite od pepela nakon erupcije vulkana Sakurajima u nedjelju popodne. Vozači su uključili farove budući da je vožnja bila kao u zimskim uslovima, kada pada snijeg noću. Željeznički saobraćaj je privremeno obustavljen, kako bi pepeo bio uklonjen sa šina, pišu japanski mediji.

Tokom erupcije niko nije povrijeđen, a dim se uzdizao do pet kilometara u visinu, dok je lava tekla jedan kilometar od vulkanske pukotine.

U ponedjeljak ujutro stanovništvo je već pokrenulo akciju čiščenja, a u gradu su mobilizirani kamioni za smeće sa vodenim prskalicama za čišćenje ulica i trgova.

Erupcije vulkana Sakurajima nisu rijetke, a Japanska meteorološka agencija obično neposredno prije erupcije izdaje upozorenja ljudima koji žive i rade u blizini vulkana. Iz Agencije navode kako zasad nema naznaka da bi moglo biti većih erupcija Sakurajime, ali da se slične aktivnosti vulkana, poput ove nedjeljne, mogu nastaviti i u narednim danima.
XS
SM
MD
LG