Dostupni linkovi

Hrvatski seljaci odustali od puta u Zagreb


Kolonu traktora baranjskih poljoprivrednika, koja je oko podneva, krenula u prosvjednu vožnju prema Zagrebu, na zapadnoj je osječkoj obilaznici pred ulazom u Osijek zaustavilo nekoliko policijskih vozila te policajaca.

Predsjednik Udruge "Baranjska brazda" Petar Pranjić izjavio je novinarima kako od policije nisu dobili nikakvo objašnjenje zbog čega su ih zaustavili, ocijenivši taj postupak policije kao odraz hrvatske politike i države prema selu i poljoprivredi.

Kako je policija zaustavila seljake u Slavoniji, ni ostali neće traktorima u Zagreb. To su odlučili na sastanku u Pavlovcu u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Odlučili su i dalje ostati na cestama i pitaju se vlada li u Hrvatskoj strahovlada kada policija blokira seljake.

Novi rok za sastanak premijeru Zoranu Milanoviću daju do utorka u 10 sati, sutra će zahtjev urudžbirati. Ne javi li im se do tada, pravnu će pomoć pokušati naći u Bruxellesu. U utorak će objaviti i nastavljaju li ili prekidaju prosvjede.

Stožer za obranu hrvatskoga sela zato je počeo prikupljati potpise seljaka kako bi dobio punomoć da ih zastupa u njihovim zahtjevima. Traže preostalih 700 milijuna kuna potpora dohotku i veću cijenu pšenice - 1,35 kn. Tvrde kako ministar poljoprivrede nije u pravu kada kaže da su potpore umanjenje samo 7 posto, nego su manje od 37 do 42 posto, ovisno o gospodarstvu. Naglašavaju kako su potpore dohotku njihovo stečeno pravo te će se za njih boriti i sudskim putem.
XS
SM
MD
LG