Dostupni linkovi

Mihajlović: Romski jezik u školama, problem kadrovi


Oko 6.000 pripadnika romske nacionalne manjine izjasnilo se da želi da sluša romski jezik u osnovnim školama, ali njegovo uvođenje neće od septembra biti sprovedeno svuda gde je planirano, rekao je predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Vitomir Mihajlović ukazujući da su najveći problem kadrovi.

''Nacionalni savet je ispunio sve obaveze koje je dobio od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za uvođenje romskog jezika", rekao je Mihajlović Tanjugu i dodao da je sprovedeno anketiranje roditelja, odnosno učenika od prvog do osmog razreda osnovne škole da li žele da slušaju i izučavaju maternji jezik sa elementima nacionalne kulture.

Prema njegovim rečima, Nacionalni savet je morao i da evidentira kadrove koji mogu da učestvuju u vođenju nastave.

"Prema broju onih koji su se izjasnili da slušaju romski jezik trebalo bi da se u osnovnim školama otvori oko 360 odeljenja, što je posao za 35 nastavnika", rekao je Mihajlović i dodao da je za uvođenje romskog jezika najveća prepreka kadar.

Navodeći da se oko 5.500, 6.000 pripadnika romske zajednice izjasnio da želi da sluša maternji jezik, on je istakao da je Nacionalni savet pri anketiranju upravo 'gađao' regione gde je veća koncentracija pripadnika romske zajednice - jug, delimično centar istočne i zapadne Srbije i Vojvodina.

On je naveo da je najveći odziv bio na jugu Srbije i ocenio da resorno ministarstvo nije očekivalo toliki broj pripadnika romske nacionalne zajednice koje se izjasnio da za uvođenje romskog jezika u nastavu.
XS
SM
MD
LG