Dostupni linkovi

Rašić: Kruti stavovi kosovskih Srba koče izbore


Ministar za rad u Vladi Kosova Nenad Rašić izjavio da bi kosovski Srbi trebalo da izađu na kosovske lokalne izbore, jer je u slučaju bojkota ulog prevelik.

"Briselski sporazum je napravljen da bi imao neke rezultate za obe strane. ...cela Srbija je talac tih odnosa. Po mom mišljenju, vrlo je nezrelo odbacivati bilo kakvu mogućnost uključivanja u lokalne izbore", rekao je Rašić Agenciji Beta.

Rašić je ocenio da Srbi na Kosovu nekad imaju previše krute stavove, ali moraju biti malo mekši jer učešće kosovskih Srba na lokalnim izborima "uslovljava i oko osam miliona ljudi" u Srbiji.

Istakao je da Srbi na severu Kosova moraju razmišljati i o tome da se pitanje izlaska na izbore ne tiče samo severa Mitrovice, nego je na Kosovu u pitanju više od toga, te zato tvrdo odbacivanje izbora nije odgovarajući potez.

Rašić je dodao da će Srbi kroz građanske inicijative sigurno biti prisutni u izborima na severu Kosova, ali nije hteo da otkrije detalje o tome "u kojem političkom vidu" će učestvovati na izborima.

Kosovski ministar je objasnio da će forma prisustva građanskih inicijativa na izborima na severu Kosova "biti malo suptilnija i bez ikakve prisile", te će biti prihvatljiva i za ljude koji hoće da se kandiduju na neke funkcije, kao i za one koji hoće da glasaju.

Državni vrh pozvao je 14. avgusta kosovske Srbe da izađu na lokalne izbore.
XS
SM
MD
LG