Dostupni linkovi

Policija blokirala seljake na ulazu u Osijek


Kolonu traktora baranjskih poljoprivrednika, koja je oko podneva, krenula u prosvjednu vožnju prema Zagrebu, na zapadnoj je osječkoj obilaznici pred ulazom u Osijek zaustavilo nekoliko policijskih vozila te policajaca.

Predsjednik Udruge "Baranjska brazda" Petar Pranjić izjavio je novinarima kako od policije nisu dobili nikakvo objašnjenje zbog čega su ih zaustavili, ocijenivši taj postupak policije kao odraz hrvatske politike i države prema selu i poljoprivredi.

Krenuli smo civilizirano, najavili smo svoje aktivnosti i trebale su nam se priključiti ostale udruge čiji nas članovi sada zovu i pitaju što se događa, rekao je Pranjić.

Na novinarski upit što će prosvjednici poduzeti, Pranjić je odgovorio kako se sigurno neće sukobljavati s policijom.

"Ako bude trebalo časno ćemo otići kući, jer smo barem pokušali i na ovaj način, a odgovorne neka bude sramota za sadašnje stanje u kojem se nalaze seljaci", poručio je Pranjić te najavio kako će prosvjednici pokrenuti postupak razrješenja predsjednika Hrvatske poljoprivredne komore Mate Brlošića i drugih čelnika Komore, jer drži da nisu dobro zastupali interese poljoprivrednika.

Snježana Španjol, zamjenica ministra poljoprivrede, rekla je da su jedine metode u zajedničkoj borbi protiv lošeg stanja u hrvatskom agraru razgovor i pokušaj pronalaženja rješenja. Zbog ovakvog stanja - blokada i ucjena - pate i gospodarstvo i turizam i građani, dodala je.

Iako su se seljaci već jučer u stajalištima podijelili, neki su odustali od prosvjeda, a drugi kažu kako su se pregrupirali po cestama. Dio seljaka svjestan je da neće uspjeti dobiti ono što traže, ali najuporniji ustraju. Kažu - ne pristane li Vlada na njihove zahtjeve - isplatu preostalih 37% poticaja i cijenu pšenice od barem 1,35 kn, pripremaju pravnu bitku za svoje stečeno pravo, a to je potpora dohotku kako je, kažu, ispregovarano s Europskom unijom.
XS
SM
MD
LG