Dostupni linkovi

Hrvatska: Seljaci krenuli ka Zagrebu


Baranjski su poljoprivrednici, pet minuta prije podneva, s 30-ak traktora krenuli prema Zagrebu. Očekuju da će im se putem pridružiti i prosvjednici iz drugih županija.

Predsjednik Udruge "Baranjska brazda" Petar Pranjić je kazao kako su traktori krenuli s prosvjednog punkta u Čemincu te se, preko Osijeka, Podravskom magistralom uputili prema Zagrebu. Očekuje da će im se pridružiti i prosvjednici iz ostalih slavonskih županija, koji će se postupno priključivati koloni. No o tome će odlučiti na sastanku u Pavlovcu kod Kutine koji je počeo u 11 sati. Neki su spremni i na oštrije prosvjede što bi, kažu, značilo blokade svih graničnih prijelaza, a treća je opcija prekid prosvjeda. Pranjić je naglasio kako su se seljaci na taj potez odlučili jer ne pristaju na kolebanje koje se pojavilo kod dijela poljoprivrednika koji su jučer odustali od najavljenog odlaska prema Zagrebu.

Istaknuo je kako od svih ranijih zahtjeva poljoprivrednici sada u prvom redu traže smjenu ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, za kojeg drže da manipulira javnošću i iskrivljuje sliku o stanju u poljoprivredi. Neka ministar Jakovina ne misli da smo mi šačica očajnika i bijednika. Neka stisne zube, pa neka nas večeras dočeka na Markovu trgu da popijemo kavu, poručio je Pranjić.

Iako su se seljaci već jučer u stajalištima podijelili, neki su odustali od prosvjeda, a drugi kažu kako su se pregrupirali po cestama. Dio seljaka svjestan je da neće uspjeti dobiti ono što traže, ali najuporniji ustraju. Kažu - ne pristane li Vlada na njihove zahtjeve - isplatu preostalih 37% poticaja i cijenu pšenice od barem 1,35 kn, pripremaju pravnu bitku za svoje stečeno pravo, a to je potpora dohotku kako je, kažu, ispregovarano s Europskom unijom.
XS
SM
MD
LG