Dostupni linkovi

EU preispituje odnose s Egiptom


Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo pozvali su sve strane u Egiptu da pokažu uzdržanost i spreče dalju eskalaciju nasilja.

"Zato će EU zajedno sa zemljama članicama narednih dana hitno preispitati odnose sa Egiptom i usvojiti mere usmerene na ostvarivanje ovih ciljeva", navedeno je u saopštenju, prenosi Rojters.

Na situaciju u Egipru osvrnula se i Afrička unija. Predsednica Komisije AU Nkosazana Dlamini-Zuma apelovala je na sve strane u egipatskom sukobu da pokažu maksimalnu uzdržanost i da počnu dijalog.

Dlamini-Zuma je rekla da je sada pravo vreme da Mirovni i bezbednosni savet AU održi sastanak zato što ta panafrička organizacija snosi veliku odgovornost za rešavanje sukoba i nestabilnih situaciju na kontinentu.

AU je u četvrtak oštro osudila nasilje u kome je život izgubio veliki broj civila u Egiptu. Ona je izrazila uverenost da će egipatski građani uz pomoć afričkog kontinenta uspeti da pronađu rešenje za postojeće probleme tako što će crpeti snagu iz svoje istorije.

AU je, istovremeno, upozorila da će izostanak brzog i značajnog napretka u rešavanju problema u Egiptu imati negativne posledice na čitav region, prenosi Itar-Tas.

Ova organizacija je, takođe, istakla potrebu da se ponovo uvede ustavni poredak i održe slobodni, fer i transparentni izbori.

Apel za prekid nasilja i povratak dijalogu uputili su u subotu generalni sekretar UN Ban Ki Mun, britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg i šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele, dok je turski premijer Redžep Tajip Erdogan oštro kritikovao UN i EU zbog toga što ne reaguju na krizu u toj afričkoj zemlji.
XS
SM
MD
LG