Dostupni linkovi

Vestervele: Zaštititi hrišćane u Egiptu


Nemački ministar spoljnih poslova Gido Vestervele apelovao je u subotu da se zaštite hrišćani u Egiptu, u kome traju sukobi pristalica svrgnutog proislamističkog predsednika Mohameda Morsija i vojske i policije.

"Hrišćanska manjina u Egiptu mora biti zaštićena", rekao je Vestervele za nemački nedeljnik Fokus, navodi se u saopštenju pred sutrašnje objavljivanje intervjua.

Vestervele u subotu u Berlinu treba da se sastane s Halidom bin Mohamedom el-Atijahom, ministrom spoljnih poslova Katara, države koja podržava Muslimansko bratvo, iz kojeg potiče i Morsi.

Šef nemačke diplomatije je rekao da neće zauzeti ničiju stranu u sukobima u Egitpu i da Nemačka "podržava ljude koji su za slobodu, demokratske vrednosti i otvoreno društvo". On je dodao da Nemačka ne namerava da isporučuje oružje Egiptu.

Prema poslednjim podacima egipatskih vlasti, 83 osobe su u petak poginule u sukobima Morsijevih pristalica i policije u Egiptu. Sukobi su eskalirali u sredu, pošto je policija odlučila da rastera pristalice svrgnutog predsednika sa dva trga u Kairu.
XS
SM
MD
LG