Dostupni linkovi

NSA više hiljada puta godišnje kršila pravila privatnosti


Američka NSA prekršila je više hiljada puta godišnje, od 2008, pravila privatnosti ili svoje zakonske nadležnosti, preneo je "Vašington post".

Većina prekršaja uključuje nadzor Amerikanaca ili strane obaveštajne mete u SAD, što je, inače, ograničeno zakonom i izvršnim nalogom, piše list pozivajući se na dokumenta strogo čuvana u tajnosti, prenela je agencija Rojters.

Vašinton Post je naveo da su ti doumenti deo materijala koje je dao odbegli bivši službenik Nacionalne agencije za bezbednosti Edvard Snouden, koga su SAD optužile za špijunažu. On se inače nalazi u Rusiji, gde je dobio jednogodišnje privremeno prebivalište, koje se drži u strogoj u tajnosti.

Dokumenti sadrže detalje i analize koji se ne dele rutinski sa Kongresom ili specijalnim sudom koji nadzire špijuniranje, piše "Vašinton post". U jednom od dokumenata, osoblju agencije je zatraženo da ukloni detalje i zameni ih upoštenijim jezikom u izveštajima namenjenim ministarstvu pravde i kancelariji direktora Nacionalne obaveštajne službe.

U reviziji NSA, datiranoj od maja 2012. godine, navedeno je 2.776 incidenata neovlašćenog prikupljanja, čuvanja, pristupa ili distribucije zakonom zaštićene komunikacije.

"Vašington post" je istakao da je većina tih incidenata učinjena nenamerno, između ostalog zbog kršenja standarda operativne procedure.
XS
SM
MD
LG