Dostupni linkovi

Nemiri u Egiptu digli cenu nafte


Rastuće tenzije u Egiptu, koje prete da izazovu građanski rat u toj zemlji, izazvale su na tržištu nafte bojazan od naglog smanjenja zaliha tog goriva.Tako da je naftni barel ponovo blago poskupeo u SAD i Evropi.

Američka "laka" nafta za septembarski termin isporuke poskupela je, naime, na berzi u Njujorku 12 centi, na 107,45 dolara za barel, a ista količna najvažnje energetske sirovine na Londonskoj berzi trenutno košta 109,77 dolara, ili pet centi više nego juče u završnoj trgovini.

Dramatični sukobi između pristalica svrgnutog egipatskog pretsednika Mohameda Morsija i snaga bezbednosti te zemlje, a koji su juče odneli, prema podacima zvaničnog Kaira, više od 600 života, dok opozicija tvrdi da je stradalo najmanje dve hiljade ljudi, samo su pojačali nervozu na tržištu nafte koja postoji još od početka jula.

Egipat nije, doduše, veliki naftni izvoznik, ali trgovci su zabrinuti da bi talas nasilja mogao da se proširi na okolne, važnije, zemlje - naftne eksportere, ali i zbog mogućnosti da rute za transport nafte kroz najveću arapsku državu budu oštećene.

I naftni ekspert Karl Leri naglašava da naftni eksport kroz Suecki kanal, koji kontroliše Egipat, nije najvažnija ruta za transport nafte, ali bi prema njegovom mišljenju komplikovanje egipatske političke situacije svakako moglo da utiče loše na druge bliskoistočne zemlje.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG