Dostupni linkovi

Cvetković izručen iz Izraela pravosuđu BiHBivši pripadnik 10. diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske Aleksandar Cvetković izručen je iz Izraela pravosuđu BiH na zahtjev Tužilaštva BiH, koje protiv njega vodi istragu zbog ratnih zločina u Srebrenici u julu 1995. godine.

Tužilaštvo BiH će zatražiti određivanje mjere pritvora za osumnjičenog protiv kojeg će uskoro biti podignuta optužnica za krivično djelo genocida, saopšteno je iz ove institucije.

"Cvetković je osumnjičen da je lično i direktno, pucajući iz vatrenog oružja kao pripadnik streljačkog stroja, zajedno sa drugim pripadnicima 10. diverzantskog odreda, učestvovao u ubistvu više od 800 bošnjačkih muškaraca i dječaka na farmi u Branjevu, 16. jula 1995. godine", navedeno je u saopštenju.

Dalje se navodi da su tužilac i istražioci Tužilaštva BiH došli do saznanja da je Cvetković prije više godina napustio BiH, a u saradnji sa Interpolom i vlastima Izraela 2010. godine lociran je u Izraelu, nakon čega je Tužilaštvo BiH pokrenulo aktivnosti za njegovo izručenje BiH.

"U periodu od tri godine, koliko je trajao ekstradicioni proces, pravosudne institucije Izraela su odbile sve žalbe osumnjičenog, te je na kraju potvrđena odluka Vrhovnog suda i ministra pravde Izraela o njegovom izručenju pravosuđu BiH", ističe se u saopštenju.
XS
SM
MD
LG