Dostupni linkovi

Indija: Ronioci ušli u podmornicu


Ronioci indisjke mornarice ušli su u podmornicu potonulu posle dve eksplozije u luci Mumbaj, ali nisu došli do tela 18 mornara poginulih u nesreći.

Ronioci su otvorili glavni otvor na vrhu podmornice i ispumpavaju vodu kako bi podigli plovilo na površinu, pošto leži na maloj dubini uz lučki dok, rekli su predstavnici mornarice.

Nesreća koja se smatra za najgoru u istoriji mornarice još od potonuća fregate, koju je potpila pakistanska podmornica 1971. bacila je senku na indijsku vojne sposobnosti dok pokusasva da parira u vojnoj snazi sve jače kineske vojske.

Delovi oštećene podmornice vire iz vode, a mornarički predstavnici su rekli da se nastavlja s ispumpavanjem vode iz plovila.

"Primećena su veoma, veoma velika oštećenja na plovilu i nije postignut napredak u pronalaženju tela 18 nestalih mornara", rekao je agenciji AFP perdstavnik mornarice.

Tri mornara koja su se nalazila van podmornice uspela su da se spasu skakanjem u vodu posle prve eksplozije.

Premijer Manmohan Sing, obraćajući se danas naciji u tradicionalnom govoru za Dan nezavisnosti u Delhiju izrazio je žaljenje zbog tragedije koja je nanela veliki udarac modernizaciji mornarice.

"Duboko žalimo zbog gubitka podmornice INS Sindurakšak. Strahuje se da je 18 hrabrih mornara izgubilo živote u incidentu", rekao je on. "Incident je tim bolniji jer je mornarica nedavno postigla dva velika uspeha koji se ogledaju u izgradnji svoje prve nuklearne podmornice Arihant i nosača aviona Vikranta, rekao je Sing.

Indijske novine danas na naslovnim stranama oplakuju gubitak podmornice. "Katastrofa mornarice", ocenjuje Indijski ekspres u naslovu. "Branilac mora doživeo vatreni kraj", napisao je Hindustan tajms, dok Tajms ov Indija to naziva "najgorom katastrofom u vreme mira".

Istražna komisija treba da utvrdi uzrok nesreće i ispita mogućnost sabotaže na podmornici, ali indicije u ovom trenutku ne podržavaju takvu teoriju, rekao je komandant mornarice D.K. Džoši.

Podmornica INS Sindurakšak ruske proizvodnje, koja radi na dizel i struju, stara je 16 godina. Ona se nedavno vratila iz Rusije sa tehničkog pregleda i poboljšanja.

Ruska firma "Zvjozdočka", koja je izvršila remont podmornice, saopštila je da je to plovilo bilo potpuno ispravno kad je u januaru vraćeno Indiji.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG