Dostupni linkovi

Japan obeležio kapitulaciju


U Japanu je obeležena 68. godišnjica predaje u Drugom svetskom ratu, komemoracijama i odlaskom zvaničnika u svetilište podignuto u znak sećanja na poginule.

Premijer Šinzo Abe čiji su oštri stavovi izazvali zabrinutost u susednoj Kini i Južnoj Koreji, nije otišao u hram Jasukuni, već je poslao pomoćnika da odnese ukras koji je kupio svojim novcem.

Abe je bio uz cara Akihita na komomrativnoj svečanosti u obližnjoj sportskoj sali. "Molim se za svetski mir i svestrani razvoj naše zemlje", rekao je Akihito.

U avgustovskoj sparini, u senci trešanja uz carsku palatu u centru Tokija, hram Jasukuni je sedište japanske religije Šinto. Podignut je u spomen na 2,5 miliona Japanaca poginulih u ratu, uključujući i najveće ratne zločince kao što je Hideki Tojo, ratni premijer koji je pogubljen 1948. Uz hram je vojni muzej koji slavi japansku ratničku prošlost.

Posete ranijih premijera tom hramu su ljutile Peking i Seul. Japan se više puta izvinio zbog svojih ratnih akcija, ali netrpeljivost ostaje skoro 70 godina od kada je otac Akihita, car Hirohito, objavio kapitulaciju pred savezničkim snagama.

I Severna i Južna Koreja obeležile su danas godišnjicu kapitulacije Japana slaveći svoju tada stečenu nezavisnost. Južnokorejski predsednik Park Geun-Hie je pozvao japanske lidere na "hrabro vodjstvo u lečenju rana iz prošlosti".

Zalaganje premijera Abea za reviziju pacifističkog ustava Japana i isticanje vojske su povećali nelagodu, dok jača napetost oko nenaseljenih ostrvaca u Istočnom kineskom moru na koja prava polažu i Japan, i Kina.

Prašinu je ovog meseca podigla izgradnja najvećeg ratnog broda Japana od kraja Drugog svetskog rata. To je razarač Izumo koji nosi ime ratnog broda Carske ratne mornarice, potopljenog tokom američkog napada 1945.

"Pozivamo Japan da poštuje svoju obavezu da prihvati i razmišlja o istoriji svoje invazije, da s pažnjom pristupa relevantnim pitanjima i da, kroz konkretne akcije, dobije poverenje azijskih naroda-žrtava i međunarodne zajednice", prenela je zvanična novinska agencija Kine reči predstavnika Ministarstva spoljnih poslova u Pekingu Honga Leija.

U Seulu, u Južnoj Koreji, žene koje su bile primorane da tokom okupacije rade u javnim kućama japanske vojske, okupilo su se danas ispred Ambasade Japana, zahtevajući izvinjenje i odštetu.
XS
SM
MD
LG