Dostupni linkovi

Gradonačelnik N. Sada odbio zahtev hrvatskih branitelja


Novi Sad

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je da neće prihvatiti zahtev za postavljanje spomen-ploče poginulim "hrvatskim braniteljima".

U Gradsku kuću je juče stigao zvanični zahtev "Udruge hrvatskih branitelja domovinskog rata 91." iz Koprivnice, kojim se od gradonačelnika Novog Sada i Gradskog veća traži da tom udruženju omoguće da "u Novom Sadu, negde na istaknutom mestu, postavi spomen ploču u čast i slavu svim poginulim hrvatskim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu".

Vučević je, povodom tog zahteva, rekao Tanjugu da mu nije jasno šta se time želi postići i zbog čega je baš Novi Sad odabran kao grad u koji bi trebalo postaviti takvo spomen-obeležje.

"Ne osporavam ničije pravo, pa ni pomenute udruge da iznese svoj stav, ali ne vidim na koji bi način tako nešto doprinelo unapređenju dobrosusedskih i partnerskih odnosa između naše dve države i mislim da nije politički realno da se takvo spomen obeležje postavi u Novom Sadu", rekao je Vučević.

On je naglasio da u Novom Sadu živi veliki broj izbeglih i prognanih sa prostora cele bivše Jugoslavije i da je i zbog toga nelogično što je navedena "Udruga" odabrala baš Novi Sad za grad u kome bi, po njima, trebalo postaviti spomen-ploču.

Vučević je podsetio da je pre nekoliko meseci u Novom Sadu primio gradonačelnika Vukovara, koji je prvi put došao u Novi Sad. Ovaj grad je i na taj način pokazao da želi da razvija dobrosusedske odnose, rekao je Vučević i ponovio da postavljanje te spomen-ploče nije realno i da će on taj zahtev odbiti.

U zahtevu, koji je potpisao predsednik "Udruge hrvatskih branitelja domovinskog rata 91." Mladen Pavković, navodi se da “inicijativa isključivo poštuje temeljne premise odnosa prema žrtvama, pa je i iz tog razloga treba poštovati kao humani i humanistički čin”.
XS
SM
MD
LG