Dostupni linkovi

Đilas: Vučić namerava da formalizuje autokratijuPredsednik Demokratske stranke (DS) Dragan Đilas izjavio je da predsednik Srpske napredne stranke (SNS) i potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić namerava da osvajanjem apsolutne većine na vanrednim izborima "formalizuje autokratiju koja je već na delu".

Đilas je ocenio u intervjuu Vranjskim novinama da će vanredni izbori u Srbiji biti održani "odmah posle Kosovskih", a najkasnije do proleća, ako na Kosovu sve protekne kako treba.

"Promene u Vladi su posledica želje Vučića da dodatno marginalizuje predsednika Srbije Tomislava Nikolića. Vučić želi, očigledno, izbacivanjem nekih Nikolićevih ministara i dovođenjem 'svojih', da dodatno ojača svoj uticaj i u Vladi i u stranci", rekao je Đilas.

Đilas je dodao da je Vučić, sa druge strane, na taj način hteo da oslabi svoje koalicione partnere.

"Dinkića je izbacio iz Vlade, a Dačića destabilizovao unutar SPS. Sada pokušava da mu oduzme i Ministarstvo unutrašnjih poslova uprkos tome što premijer i ne kontroliše ovaj resor", rekao je Đilas.

Predsednik DS je naveo da se ta stranka ne plaši izbora, jer istinska evropska opcija među biračima ima mnogo veću podršku od 10 odsto ili 15 odsto.

Đilas je naveo i da se borba protiv korupcije "uglavnom svela na hapšenje članova DS".
XS
SM
MD
LG