Dostupni linkovi

Osude iz sveta zbog nasilja u Egiptu



Brojne osude upućene su danas iz sveta i međunarodnih organizacija zbog nasilja u Egiptu odakle stižu vesti da je više desetina ljudi ubijeno tokom policijske akcije u kojoj su sa dva trga u Kairu rasterani demonstranti, pristalice zbačenog islamističkog predsednika Mohameda Morsija.

Izveštaji o broju poginulih u Kairu se jako razlikuju, izveštači sa lica mesta javljaju da je preko 120 osoba ubijeno, dok je Muslimansko bratstvo, kome pripada Morsi, saopštilo da je poginulo više 800 pristalica svrgnutog predsednika. Egipatski zvaničnici pak tvrde da je stradalo 13 osoba, među kojima i 5 policajaca, dok je 67 ranjeno.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun takođe je izrazio zabrinutost zbog događaja u Kairu i ponovo pozvao sve strane u Egiptu na uzdržanost, navodi se na Tviter nalogu njegovog portarola.

Evropska unija saopštila je danas da su vesti "veoma zabrinjavajuće" i pozvala sve strane da pokažu uzdržanost.

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc "odlučno je osudio" policijsku intervenciju u Egiptu. "Brojni mrtvi izbrojani jutros u Kairu su neprihvatljivi", rekao je Šulc.

On je pozvao egipatsku vladu da obezbedi svim Egipćanima slobodne i mirne demosntracije i rekao da je odgovornost aktualne vlade da nađe pravedno i mirno rešenje za sadašnju krizu.

Predsednik Turske Abdulah Gul osudio je kao "neprihvatljivu" operaciju egipatskih bezbednosnih snaga i izrazio bojazan da situacija može da se pogorša i da postane kao Sirija.

Iransko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je, kako je ocenilo, "masakr" u Egiptu, a isto je učinio i Katar.
XS
SM
MD
LG