Dostupni linkovi

Euleks: Ne postoje tajne optužnice


EULEX
EULEX

U sudovima na Kosovu nema tajnih ili zapečaćenih optužnica, jer za to ne postoji pravni osnov, izjavila je danas portparolka misije EU (Euleks) na Kosovu Irina Gudeljević.

Povodom zahteva direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Aleksandra Vulina da se Srbiji dostave spiskovi kako bi se znalo ko je od Srba i za šta osumnjičen, ona je agenciji Beta rekla da Euleks može da potvrdi da u sudovima na Kosovu "nema tajnih ili
zapečaćenih optužnica".

"Nalozi mogu biti izdati tokom procesa optužbe ili nakon podizanja optužnice, u skladu sa zahtevima zakona na Kosovu", rekla je portparolka Euleksa.

Vulin je u utorak izjavio da Srbija zahteva spiskove, kako bi se znalo ko je od Srba i za šta osumnjičen, zaustavile manipulacije i stvorio preduslov da se u pokrajini uspostavi mir.

"Tražimo da se otvore spiskovi, da se dostave srpskim tužilaštvima, jer je država Srbija dokazala da nijedan ratni zločin ili bilo kakav zločin počinjen od strane Srba nije ostao nerasvetljen i svaki se istražuje", rekao je Vulin juče u Goraždevcu na Kosovu.
XS
SM
MD
LG