Dostupni linkovi

Vlada Crne Gore negira optužbe Deripaskine kompanijeCrnogorska vlada negirala je danas tvrdnje ruske "En plus grupe" milijardera Olega Deripaske o nepoštovanju ugovora i falsifikovanju finansijskih izveštaja u vezi sa Kombinatom aluminijuma u Podgorici, zbog čega je ruska grupa najavila tužbu protiv države Crne Gore vrednu milijardu eura.

Vlada je u reagovanju navela da "nije preduzela nijedan potez koji nije bio u skladu sa važećom domaćom i međunarodnom legislativom", da je ispunila sve svoje obaveze iz ugovora o poravnanju potpisanog 2010. sa Deripaskinom kompanijom, te da je stečaj uveden u julu sproveden u skladu sa zakonom.

Vlada je u saopštenju podsetila da parlament Crne Gore nije prihvatila njen plan restrukturiranja Kombinata, kojim bi se, kako se navodi, "predupredile ovake situacije".

KAP je prodat Deripaski 2005. godine za 48,5 miliona evra, dok se ugovorom o poravnanju država vratila u vlasničku strukturu fabrike sa 29,3 odsto kapitala, koliko je zadržala ruska kompanija.

Vlada je u julu uvela stečaj u nekadašnjem gigantu od koga poverioci potražuju oko 360 miliona eura, a među njima su najveći država, Deripaskina kompanija i nacionalna elektroenergetska kompanija (EPCG).

Vlada je nedavno tražila od Skupštine da joj odobri izmene budžeta za 2013. godinu, kako bi se dodatno zadužila da bi platila 102 miliona evra, koliko su iznosile garancije KAP-u za kredit pozajmljen od evropskih kreditora.

Vlada je rebalansom budžeta tražila i da dugovanja KAP-a za struju plate poreski obveznici. Taj predlog nije imao podršku većine parlamentarnih stranaka, pa je kabinet premijera Mila Đukanovića odlučio da povuče predlog rebalansa i da za septembar pripremi novi.

Crnogorski parlament je u tri navrata tražio od vlade da raskine ugovor sa Deripaskinom kompanijom i preuzme upravljanje fabrikom aluminjuma, što vlada nije uradila.
XS
SM
MD
LG