Dostupni linkovi

Predsednik Turkmenistana otkrio bistu svog oca



Predsednik Turkmenistana Gurbanguli Berdimuhamedov otkrio je danas bistu svog oca na granitnom postolju visokom pet metara, javila je državna televizija.

Na snimcima se vidi predsednik kako se klanja ispred bronzane biste svog 81-ogodišnjeg oca Mijalikugulija Berdimuhamedova, penzionisanog ministra unutrašnjih poslova s činom potpukovnika.

Bista se nalazi u kompleksu ministarstva unutrašnjih poslova u predgrađu Ašhabada, koji je takođe nazvan po ocu šefa države.

"On je primer savesne osobe, bezrezervno posvećene svom narodu i svojoj domovini", navodi se komentaru televizije.

U kompleksu se nalazi i muzej posvećen ocu Berdimuhamedova koji je u penziji od 1982. godine. U muzeju su između ostalog izloženi njegova uniforma, telefon i pisaća mašina kao i tepih s utkanim njegovim mislima.

Berdimuhamedov je došao na vlast 2006. posle smrti svog ekscentričnog prethodnika Saparmurata Nijazova koji je sebe nazvao "Velikim Turkmenbašom", ocem svih Turkmena.

Glavni grad Turkmenistana, Ašhabad, upisan je u Ginisovu knjigu rekorda pošto je i zvanično utvrdeno da je u njegove zgrade ugrađeno vise belog mermera nego bilo gde na svetu.

U svom najnovijem izveštaju organizacija za odbranu ljudskih prava Hjuman rajts voč (Human Rights Watch) opisuje režim u Turkmenistanu kao "jedan od najrepresivnijih na svetu".
XS
SM
MD
LG