Dostupni linkovi

Kineski tajkun napravio planinski vrh na soliteru, vlasti naredile rušenje



Jedan tajkun šest godina je gradio privatni planinski vrh i vilu na krovu visoke stambene zgrade u glavnom grad Kine, koju su sugrađani nazvali “najdrskijom ilegalnom građevinom”.

Od kada je postala “popularna” i njene slike se našle na internetu, vlasti su dale tajkunu rok od 15 dana da sruši svoje remek delo.

Stenovit kompleks na vrhu zgrade od 26 spratova sa sobama, stenama, drvećem, grmljem, izgleda kao objekat podignut na krševitoj morskoj litici, i postao je najnoviji simbol prkošenja zakonu od strane bogatih, kao i sve raširenije prakse ilegalne gradnje.

Gnevne komšije kažu da su se godinama žalili da ilegalna građevina od oko 80 kvadratnih metara ugrožava sigurnost zgrade i njenih instalacija, ali da lokalne vlasti nisu ništa preduzimale. Oni su se takođe žalili na buku i noćne žurke nad glavama.

Vlasnik vile na krovu je šef firme koja se bavi tradicionalnom kineskom medicinom i bivši je član političkog savetodavnog tela distrikta, koje je bilo smešteno na 26. spratu.

Tajkun je za list Beidžing tajms rekao da će se povinovati naredbi vlasti distrikta, ali nije želeo da objekt nazove vilom nego samo “ukrasnom baštom”.
XS
SM
MD
LG