Dostupni linkovi

Kalifornija: Poziv na bojkot Rusije zbog antigej zakona


Demokrate u kalifornijskom senatu pozvale su najveći penzijski fond u SAD da ne investira u Rusiji, u znak protesta zbog kršenja prava homoseksualaca.

U predlogu rezolucije je upućen poziv Kalifornijskom penzijskom sistemu javnih službenika (CalPERS) i Kalifornijskom penzijskom sistemu obrazovnih radnika u javnim školama da obustave investiranje u Rusiji dok pitanje prava homoseksualaca ne bude rešeno.

CalPERS, najveći penzijski fond u SAD, investirao je širom sveta 266 milijardi dolara, od čega 1,4 milijarde u Rusiji.

Rezolucija, koja nije obavezujuća i koja tek treba da bude usvojena u Senatu, predložena je u znak protesta zbog odluke Moskve da zabrani istopolnim parovima da usvajaju rusku decu i usvajanja zakona o zabrani homoseksualne "propagande", navodi Rojters.

Kritičari upozoravaju da zakon o propagandi znači zabranu svih okupljanja aktivista za prava homoseksualaca i da bi mogao da bude primenjen protiv svih onih koji javno iskazuju podršku lezbijkama, homoseksualcima, biseksualcima i transeksualcima.

"Rezolucija osuđuje ruski zvanični napad na populaciju LGBT", rekao je Leno u intervjuu.

"Ona (rezolucija) poziva predsednika, Kongres i Stejt department da ohrabre dekriminalizaciju homoseksualnosti u svim zemljama."

CalPERS je u saopštenju naveo da se uvek pridržava načela odgovornog investiranja, kao i da se odlučno zalaže za zaštitu ljudskih i građanskih prava širom sveta.
XS
SM
MD
LG