Dostupni linkovi

Imunološki zavod Hrvatske ostao bez dozvole za rad


Imunološki zavod Hrvatske ovih je dana ostao bez dozvole za proizvodnju krvnih derivata, javlja HRT.

Prikupljena krvna plazma u hrvatskim transfuzijskim centrima više ne stiže u zagrebački Imunološki zavod. Nema obrade, odnosno proizvodnje imunoglobulina, albumina i zmijskog protuotrova. Konkurencija, gubitkom dozvole Imunološkog zavoda trlja ruke.

Direktor Imunološkog zavoda Davorin Gajnik vjeruje da pacijenti neće osjetiti pomanjkanje njihovih proizvoda jer će se oni jednim dijelom supstituirati uvouzom. No s obzirom da već dugo država nema novca ni za osnovne potrebe, moglo bi se dogoditi da građani uskoro sve plaćaju sami.

Odluku o zabrani prozvodnje krvnih derivata donijela je Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode. Obrazlažu je provedenim inspekcijskim nadzorom koji je pokazao da su prostori Zavoda derutni i da se u njima ne može proizvoditi.

Ako se pri odluci ostane, pripravke ćemo uvoziti, a osim cijene upitna je i kvaliteta. Naša krvna plazma, tvrde stručnjaci, čista je, u njoj nema HIV-a i drugih virusa, dok u svijetu nije uvijek tako.

Zavod je još jedan primjer da se država nije pokazala dobrim gospodarom. Idući mjeseci pokazat će ima li mjesta popravku ili će ova nekad ugledna ustavnova nakon stečaja završiti s ključem u bravi.
XS
SM
MD
LG