Dostupni linkovi

Mali: Keita izabran za predsjednika, Cisse priznao poraz


Bivši premijer Malija Ibrahim Boubacar Keita izabran je u drugome krugu za predsjednika te zemlje, a njegov protukandidat Soumaila Cisse priznao je poraz.

Malijci su u nedjelju u drugome krugu birali novog predsjednika koji bi tu zemlju od 14 milijuna stanovnika trebao izvući iz duboke političko-vojne krize.

"Moja obitelj i ja otišli smo i čestitali Keiti na pobjedi. Neka Bog blagoslovi Mali", napisao je na svom službenom Twitter profilu bivši ministar financija Cisse (63).

Cisse je ranije u ponedjeljak izjavio da su izbori bili obilježeni prijevarama i zastrašivanjima. Međutim, međunarodni i lokalni promatrači rekli su da je izborni proces, unatoč manjim nepravilnostima, bio vjerodostojan.

"Ovaj izbor, sa gledišta demokratskih standarda, je uspjeh", rekao je voditelj promatračke misije Europske unije Louis Michel. Dodao je da su to izbori koji omogućuju da Mali završi započeti proces - vrati se u normalne demokracije.

Pobjeda Keite (68), koji je 2001. osnovao vlastitu stranku Okupljanje za Mali, bila je očekivana jer je u prvom krugu predsjedničkih izbora dobio 39,79 posto glasova, a Cisse njih 19,70.
XS
SM
MD
LG