Dostupni linkovi

Kairo: Vlasti odložile rasterivanje demonstranata


Pristalice Muhameda Morsija na demonstracijama u Kairu, 11. avgust 2013.
Pristalice Muhameda Morsija na demonstracijama u Kairu, 11. avgust 2013.
Egipatske vlasti odlučile su u ponedeljak da odlože početak rasterivanja demonstranata koji već mesec dana protestuju na dva trga u Kairu, navodeći da žele da "izbegnu krvoproliće".

Vlasti su objavile da će odložiti početak akcije rasterivanja pristalica svrgnutog predsednika Muhameda Morsija, pošto je prethodno bivšem šefu države sud produžio za još 15 dana pritvor zbog navodne saradnje s palestinskim ekstremnim pokretom Hamas.

Morsijeve pristalice, koje protestuju više od mesec dana na dve lokacije u egipatskoj prestonici zahtevajući njegov povratak na čelo države, po objavljivanju odluke suda o pritvoru u ponedeljak su održali protestnu šetnju glavnim ulicama Kaira.

Neimenovani egipatski zvaničnik izjavio je da je odluka da se odloži akcija rasterivanja demonstranata doneta zbog napetosti koja je ta informacija izazvala pošto je u nedelju uveče procurela u medije. Mediji su preneli da snage reda planiraju da u ponedeljak ujutro formiraju kordone oko dve grupe demonstranata i tako spreče da im se pridruže dodatne pristalice, a zatim da počnu da ih rasteruju.
XS
SM
MD
LG