Dostupni linkovi

CCI: Rad zakonodavne i izvršne vlasti u BiH katastrofalan


Nevladina organizacija Centri civilnih inicijativa (CCI) objavila je izvještaj o radu Vijeća ministara BiH I parlamenta BiH. Ocjenjeno je da njihov rad u prvom polugodištu 2013., bio je katastrofalan.

“Parlamentarna skupština BiH nije realizirala niti jednu petinu svog godišnjeg plana.
Kada je u pitanju rad Vijeća ministara, iz CCI navode da je ova institucija realizirala samo 52 posto zadataka iz svog programa.

Članovi CCI-a su također iznijeli zaključak prema kojem je polugodišnji rezultat zakonodavne i izvršne vlasti na državnom nivou u BiH najlošije ostvarenje u posljednjih sedam godina te naglasili da je deprimirajuće svako poređenje sa radom sličnih institucija u susjednim zemljama.

Ivica Ćavar je naglasio da jedna plenarna sjednica parlamenta košta građane BiH oko 115.000 konvertibilnih maraka (oko 57 tisuća eura), a jedan usvojeni zakon 144.000 konvertibilnih maraca (nešto više od 70 tisuća eura).

Iznesen je podatak da je Vlada Crne Gore u prvoj polovini ove godine utvrdila 22 zakona više od Vijeća ministara BiH, Vlada Srbije 36 zakona više, a Vlada Hrvatske skoro 11 puta više zakona.
XS
SM
MD
LG