Dostupni linkovi

Nemačka: Grčkoj potrebna dodatna pomoć


Nemačka centralna banka smatra da će Grčkoj biti potrebna dodatna novčana pomoć evropskih partnera najkasnije do početka 2014. godine, piše Špigl.

Ovaj list se poziva na dokument Bundesbanke koji je namenjen nemačkom ministarstvu finansija i Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) u kome se predviđa da će se evropske vlade "sigurno dogovoriti oko novog programa pomoći za Grčku" najkasnije do početka sledeće godine.

U dokumentu se ističe i da su "izuzetno visoki" rizici u vezi sa postojećim paketom pomoći za tu zemlju i kritikuje se kao "politički motivisana" odluka od jula da joj se odobri tranša od 5,8 milijardi evra.

Ovaj izveštaj mogao bi ponovo da pokrene debatu u Nemačkoj o tome da li kancelarka Angela Merkel, pred izbore 22. septembra na kojima bi mogla da osvoji treći mandat, namerno umanjuje izglede da će Grčkoj biti potrebno još novca.

Iako su evropski lideri, uključujući Merkelovu, pohvalili napore grčke vlade da sprovede reforme koje su jedan od uslova za kredit, Bundesbanka smatra da se ne može reći da je učinak Atine zadovoljavajući, piše "Špigel".

Opozicione partije optužuju Merkelovu da namerno prikriva da postoji rizik da će nemački poreznici morati da finansiraju još kreditnih pomoći u evrozoni.

Grčka je do sada dobila pomoć u iznosu od 240 milijardi evra.
XS
SM
MD
LG