Dostupni linkovi

Preminuo reditelj dokumentarnih filmova Dejan Kosanović


Istaknuti reditelj dokumentarnih filmova i istoričar filma Dejan Kosanović preminuo je u Beogradu, u 83. godini života.

Kosanović je rođen u Beogradu 1930. godine. Diplomirao je režiju na Akademiji za pozorišnu umetnost 1952. godine. Predavao je Organizaciju filmske proizvodnje na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, gde je i penzionisan 1995, kao redovni profesor.

Kao reditelj i scenarista dokumentarnih i kratkometražnih filmova realizovao je više od 30 dokumentarnih filmova i više od 200 televizijskih dokumentarnih filmova, reportaža i emisija za RTS - Televiziju Beograd i Televiziju Novi Sad - zatim za američku ABC i francusku ORTF televiziju.

Kosanović se intenzivno bavio istorijom filma, posebno početnog perioda razvoja kinematografije na jugoslovenskim prostorima i u toj oblasti je doktorirao 1983. godine.

Decenijama je bio stalni saradnik Jugoslovenske kinoteke i odličan poznavalac domaćeg filmskog nasleđa. U velikom broju svojih dokumentarnih filmova i televizijskih emisija revitalizovao je i koristio arhivsku filmsku građu.

Objavio je 13 knjiga iz oblasti istorije filma na srpskom, italijanskom, engleskom i francuskom jeziku i veliki broj stručnih studija i članaka.
XS
SM
MD
LG