Dostupni linkovi

Rekordnih 2511 letova zrakoplova iznad Hrvatske


U zračnom prostoru pod nadležnošću Hrvatske kontrole zračne plovidbe (HKZP) u subotu je zabilježen rekordan broj od 2511 letova zrakoplova, što je najbolji ostvareni rezultat od samostalnosti Hrvatske, izvijestili su iz HKZP-a.

Od 2511 zrakoplovnih operacija, 1939 je bilo preleta, a ostalo su bila polijetanja i slijetanja zrakoplova na hrvatske zračne luke. Usporedbe radi, u 2011. godini najveći broj letova zrakoplova u jednom danu bio je 2336, a u 2012. godini 2504 letova.

Iz Hrvatske kontrole zračne plovidbe d.o.o. također ističu da su ove godine znatno smanjena kašnjenja zrakoplova zbog usluga kontrole zračnog prometa, u odnosu na dvije prethodne godine.

Primjerice, u prvih 6 mjeseci ove godine zabilježeno je oko 14.000 minuta kašnjenja, dok je u istom razdoblju 2012. ostvareno oko 37.700 minuta; odnosno lani je po svakom letu bilo 10,2 sekunde kašnjenja, a ove godine svega 4,2 sekunde po letu.

Ovi rezultati ohrabruju jer su na zahtjevnom europskom tržištu usluga u zračnoj plovidbi kapacitet i minute kašnjenja važan pokazatelj uspješnosti. Ostala područja uspješnosti su sigurnost zračnog prometa, zaštita okoliša i učinkovitost upravljanja troškovima. Primjerice, HKZP je u suradnji sa susjedima ove godine uspostavio mrežu direktnih ruta, čime se zračnim prijevoznicima godišnje ostvaruje ušteda od oko 1900 tona goriva, navodi Marina Halužan iz Odnosa s javnošću Hrvatske kontrole zračne plovidbe.

Najveći dio prihoda Hrvatska kontrola zračne plovidbe ostvaruje naplatom usluga kontrole zračnog prometa zrakoplovima u preletu te manjim dijelom zrakoplovima koji slijeću na hrvatske aerodrome. Od toga HKZP oko 95% usluga pruža stranim zračnim prijevoznicima.
XS
SM
MD
LG