Dostupni linkovi

Somalija: Ukradeno pola miliona evra pomoći


Članovi somalijske islamističke grupe "Šebab" ukrali su zalihe humanitarne pomoći, vredne 480.000 funti (550.000 evra), finansirane iz britanskog budžeta.

Ta krađa će u Britaniji verovatno podstaći zabrinutost javnosti oko toga kako zvanični London troši sredstva namenjena za inostranu pomoć u vreme kada se u toj zemlji sprovode oštre mere štednje, prenela je agencija AFP.

Podaci DfID-a pokazuju da su krađu "između novembra 2011. i februara 2012. izvršili pripadnici organizacije al-Šebab na jugu Somalije, koji su otuđili humanitarne zalihe iz kancelarija i skladišta partnerskih organizacija DfID-a, za koje je DfID obezbedio sredstva za realizaciju projekata i programa".

"Partneri DfiD-a nisu bili unapred upozoreni da bi moglo da dođe do krađe zaliha i zato nisu imali vremena da spreče gubitak tako što bi premestiti robu", pokazao je izveštaj britanske agencije.

Šteta od gotovo pola miliona funti, od ukupnog iznosa od 80 miliona funti koje je 2012/13 Britanija izdvojila za Somaliju, prikazana je u izveštaju za ovu godinu zato što je istraga u vezi krađe završena u poslednjih 12 meseci.
XS
SM
MD
LG