Dostupni linkovi

Kritike zbog oslobađanja šefa narko kartela u Meksiku


SAD kritikovale su odluku suda u Meksiku da iz zatvora oslobodi nekadašnjeg lidera narko kartela Rafaela Kara Kvintera, koje je odslužio 28 od 40 godina zatvora zbog otmice i ubistva agenta američke Agencije za borbu protiv narkotika /DEA/ Enrikea Kamarene.

Kvintero je jedan od trojice osnivača narko kartela Gvadalahara i uhapšen je na Kostariki. Smatra se da je ovaj kvartel odgovoran za prenos većine kokaina prošvercovanog u SAD tokom osamdesetih godina prošlog vijeka.

Sud je smanjio Kvinterovu kaznu za ubistvo Kamerene izvršeno 1985. godine. Sud je donio odluku da se Kvinteru treba suditi pred državnim, a ne saveznim sudom.

On se mogao suočiti sa dodatnim optužbama ili mogućom ekstradicijom u SAD, ali Kvintero je juče oslobođen prije nego što je u medijima objavljena vijest o odluci za skraćenje zatvorske kazne.

DEA je saopštila da je taj sudski postupak "duboko uznemirujući".

Meksički državni tužilac Hesus Muriljo Karam izrazio je istu zabrinutost kao i DEA, i naglasio je da njegova kancelarija vrši provjere da li ima dodatnih optužbi protiv Kvintera.
XS
SM
MD
LG