Dostupni linkovi

Slaba kiša nije pomogla gašenju požara kod Jablanice


Na području opštine Jablanica čiji su dijelovi danima zahvaćeni požarima jutros je pala slaba kiša, ali ona nije mogla da utiče na gašenje vatre, rekao je Srni pomoćnik načelnika za Civilnu zaštitu opštine Jablanica Omer Nezirić.

Prema njegovim riječima, dva aktivna požara trenutno ne ugrožavaju naseljena mjesta niti magistralni put Sarajevo – Mostar, a zbog njihovog obima i nepristupačnosti i danas je potrebno djelovanje helikoptera Oružanih snaga BiH.

Helikopter je sinoć od 18.00 do 20.00 časova djelovao na području Donje Jablanice i Draganjske planine, ali sa djelimičnim uspjehom, jer je veći dio požarišta bio obavijen gustom dimnom zavjesom.

Nezirić je istakao da je situacija i dalje teška u rejonu Draganjske planine, gdje je naporima mještana koji danima na smjenu borave na terenu spriječeno prodiranje kraka požara prema planinskim kolibama.

"Noćas je situacija bila nešto mirnija, ali se sa porastom dnevne temperature i vatra rasplamsava", upozorio je Nezirić.

Požari na području Jablanice buknuli su prije 11 dana. U njihovom gašenju učestvuju helikopteri Oružanih snaga BiH, a dva dana djelovali su i hrvatski kanaderi.
XS
SM
MD
LG