Dostupni linkovi

Slučaj KAP: Deripaska traži 50 miliona evra


Oleg Deripaska
Centralna evropska aluminijumska kompanija /CEAC/, vlasnika Olega Deripaske, potražuje od Kombinata aluminijuma Podgorica /KAP/ 50,8 miliona evra, prenose crnogorski mediji.

CEAC sa crnogorskom Vladom još dijeli većinsko vlasništvo u KAP-u, koji je u stečaju, a svoje potraživanje prijavio je Privrednom sudu u Podgorici.

Navedeno potraživanje CEAC-a potiče od ugovora o zajmu koji je potpisan između KAP-a i Deripaskine grupacije, koja mu je bila garant, i 11. marta 2008. godine zadužio se za iznos od 390 miliona dolara, prenose crnogorski mediji.

Za taj kreditni aranžman KAP je 23. aprila 2008. potpisao i aneks ugovora kojim je bilo predviđeno da dužnik svoje obaveze može vraćati u dolarima ili evrima.

Prema navodima crnogorskih medija, potraživanje Of šor firme CEAC Holdings limited samo je prvo od nekoliko Deripaskinih prijava, jer se do ponedjeljka može očekivati prijava njegove En plus grupe, ali i ruske VTB banke iz koje je Rus pozajmio novac KAP-u.

Iz En plus grupe nedavno su najavili da će svim pravnim sredstvima tražiti zaštitu svojih interesa i povrat skoro 92 miliona evra koliko im, kako tvrde, duguje KAP.

Revizija još nije pokazala da li su ta dugovanja stvarna ili fiktivna.

Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa Crne Gore Mirjana Milić potvrdila je da je u ime Vlade prijavila potraživanja koja država ima prema Kombinatu.
XS
SM
MD
LG