Dostupni linkovi

Požar u Jablanici se širi ka Čvrsnici i općini Konjic


Jutrošnja situacija na požarištima nije promijenjena u odnosu na jučerašnji dan, a tome pridonosi i oblačno vrijeme. Putna komunikacija M17 je zasad sigurna, no, požar u rejonu Čvrsnice i Draganjske planine se nekontrolisano širi, prenosi portal klix.ba.

"Zajvaljujući vremenskim uslovima u odnosu na jučerašnji dan situacija je jutros nepromijenjena, međutim, palo je tek nekoliko kapi kiše. Požar iznad putne komunikacije M17 ne prijeti stambenim objektima i željezničkoj pruzi, ali drugi požar se nekontrolisano širi i ide prema masivu Čvrsnice. Požar u rejonu Draganjske planine se u svom centralnom dijelu raširio prema Riječicama i ide prema općini Konjic, kao i prema Babinom Potoku. Krak prema Dragan Selu miruje na određenoj daljini i ne prijeti kućama", izjavio je v.d. direktor vatrogasnog društva Jablanica Omer Drežnjak..

Možda i najveći problem u gašenju požara je izuzetno težak teren, a mogu mu pristupiti samo oni koji ga već poznaju.

"Imamo tek pet vatrogasaca, mi smo javna ustanova, Taj dio gdje su požari je izuzetno težak teren. MI imamo i 15 ljudi iz lokalnog stanovništva, ali oni znaju teren. Primjer teškog terena je iznad putne komunikacije, gdje ljudska noga nikad nije kročila. Ne možemo dovesti ljude sa strane i tako izazivati nesreću. Teren je izuzetno težak i mi ocjenjujemo situaciju. Niko nas nikad nije odbio, kolege iz drugih općina su nam uvijek bile na raspolaganju", dodao je Drežnjak

S obzirom na vremensku prognozu, vatrogasci očekuju miran dan.

"Helikopter je stalno ovdje, a s obzirom na vremenske prognoze, očekujem da ćemo danas imati miran dan", završio je Drežnjak.
XS
SM
MD
LG