Dostupni linkovi

Obama pozvao Putina da se okrene budućnosti


Predsednik SAD Barak Obama je u petak izjavio da preispituje odnose SAD i Rusije zbog rastućeg broja pitanja o kojima se te dve zemlje ne slažu, i izrazio žaljenje
zbog "delimičnog uspeha" svojih nastojanja da predsednika Rusije Vladimira Putina uveri da odustane od "hladnoratovskog mentaliteta".

Obama je na konferenciji za štampu u Beloj kući pozvao Putina da "misli na ono što predstoji, a ne na ono što je bilo" u odnosima Rusije i SAD.

Odnosi izmedju dve supersile jesu nekada bili teški, rekao je Obama i izneo da je bilo napretka sve dok Putin nije ponovo postao predsednik. Sada, rekao je Obama, "pojavio se niz novih razlika", uključujući i u stavovima o ratu u Siriji i o ljudskim pravima.

"Smatram da je poslednja epizoda (sa Snoudenom) samo još jedna medju razlikama koje su se pojavile poslednjih meseci... i verovatno treba da mi zastanemo, da preispitamo kuda to ide Rusija, šta su naši ključni intresi, da odnose podesimo tako da mi radimo ono što je dobro za Sjedinjene države, a nadajmo se, i da je dobro za Rusiju", rekao je Obama.
XS
SM
MD
LG