Dostupni linkovi

Zatvoren Snoudenov Internet provajder


Američki provajder Lavabit, koji je, kako se vjeruje, koristio odbjegli američki obaveštajac Edvard Snouden dok se nalazio na moskovskom aerodromu Šeremetjevo, iznenada je danas zatvoren.

Na vebsajtu kompanije postavljeno je pismo osnivača provajdera, Ladara Levisona, koji je istakao da je bio primoran da donese tešku odluku \"da postane saučesnik u zločinu protiv američkog naroda ili da napusti skoro deset godina teškog rada zatvaranjem Lavabita\".

Levison je naveo da je odlučio da obustavi rad i da bi volio da može legalno da podijeli s javnošću događaje koji su vodili do takve odluke ali da to ne može da učini.

"Osjećam da zaslužujete da saznate šta se događa, prvi amandman bi trebalo da mi garantuje slobodu da govorim u situacijama kao što je ova. Na žalost, Kongres je donio zakone koji kažu drugačije", naglasio je Levison, prenijele su agencije.

On je najavio da je počeo pripremu papirologije potrebne da nastavi borbu za Ustav pred žalbenim sudom, a povoljna odluka mogla bi da mu omogući \"vaskrsnuće\" Lavabita kao američke kompanije.

Na konferenciji za novinare u Moskvi prije četiri sedmice, predstavnik organizacije Hjuman rajts voč rekao je da je kontaktirao Snoudena sa Lavabit i-mejl adrese.

Lavabit je provajder koji je svojim korisnicima pružao mogućnost šifrovanih i-mejlova na svojim serverima, koji su mogli da budu otvoreni samo uz šifru korisnika.
XS
SM
MD
LG