Dostupni linkovi

Rusi odložili isporuku S-300 Siriji


Isporuka ruskih raketa zemlja-vazduh S-300 Siriji odložena je za 2014. godinu iako je ta zemlja već dala avans za oružje, objavio je dnevni list Vedemosti.

Prema pisanju ruskog lista, deo oružja koje je Sirija naručila, već je proizveden, ali nije isporučen toj zemlji iako je ona Rusiji uplatila avans u vrednosti od više stotina miliona dolara, na osnovu ugovora vrednog milijardu dolarapotpisanog 2011.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je početkom juna da Moskva "za sada" nije isporučila rakete Siriji, kako ne bi "narušila ravnotežu snaga".

Zamenik premijera Sirije Kadri Džamil je tokom svoje posete Rusiji u julu izjavio da je ugovor o isporuci ruskih raketa još uvek aktuelan.

Savremeni sistem protivvazdušne odbrane, kojim bi Sirija trebalo da se snabde, posebno zabrinjava Izrael, koji strahuje da bi do njega mogao da dođe šiitski libanski pokret Hezbolah, koji je saveznik Damaska, navodi agencija Frans pres.

SAD i Nemačka su krajem maja poručile Rusiji da ne bi smela da rakete S-300 pošalje sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu, zato šti time može da produži građanski rat u Siriji.

Osim toga, taj sistem može da iskomplikuje planove SAD i njihovih saveznika o eventualnoj vazdušnoj intervenciji u Siriji, dodaja Frans pres.
XS
SM
MD
LG