Dostupni linkovi

KAP neće produžiti ugovor za 180 radnika


Stečajna uprava Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) najvjerovatnije neće produžavati ugovore o radu sa 180 zaposlenih koji su stekli pravo za odlazak u penziju.

Predsjednik Sindikata aluminijuma, Rade Krivokapić, kazao je Danu da radnicima sjutra ističu ugovori koje su potpisali nakon uvođenja stečaja 8. jula.

"Nakon usvajanja izmjena zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), pravo na odlazak u penziju steklo je 420 radnika, s tim što 180 može odmah da se prijavi Fondu PIO i praktično od septembra prima penziju", rekao je Krivokapić.

On je dodao da prema ostalih 240 radnika KAP treba da izmiri dug za beneficirani staž, koji nije uplaćivan od 2006. godine, za šta je potrebno 2,2 miliona EUR. Krivokapić je naveo da i radnici kojima nijesu uplaćivane beneficije mogu da odu u penziju i čekaju uplatu.

"U tom slučaju penzija bi im bila manja, a i kod većine postoji strah da beneficije neće biti uplaćene zbog čega nijesu voljni da napuste radno mjesto prije nego što KAP uplati 2,2 miliona", rekao je Krivokapić Dan-u.

Tih 240 radnika, kako je dodao, najvjerovatnije će sačekati još mjesec i onda će se prijaviti za odlazak u penziju, jer im rok ističe 30. septembra. Krivokapić je kazao da je plan uprave da smanji broj radnika na oko 600.

"Trenutno je u KAP-u zaposleno 1,15 hiljada radnika i ukoliko do kraja septembra ode 480, ostaće 670 zaposlenih", precizirao je Krivokapić i dodao da će radnici ubuduće primati polovinu zarade koju su primali prije stečaja.

Prema njegovim riječima, proizvodnja se odvija po uobičajenom planu, sirovine se nabavljaju na nekoliko dana, dok se i dalje pregovara o izvozu metala želejznicom, preko Luke Bar.
XS
SM
MD
LG