Dostupni linkovi

Češka: Tehnička vlada opstala iako nije dobila poverenje


Tehnička, prelazna vlada češke, premijera Jiržija Rusnoka nije večeras, kako se i očekivalo, dobila poverenje Poslaničkog doma Skupstine češke, ali predsednik češke Miloš Zeman ostaviće je da vlada u ostavci, prenosi Beta.

Predsednik neće imenovati novog premijera dok tuzilaštvo ne napravi pomak u istrazi korupcionaške sprege lobista i političara tokom prethodne vlade desnice i centra bivšeg premijera Petra Nečasa.

Protiv poverenja prelaznoj, činovničkoj vladi, glasalo je 100 poslanika, dok su 93 poslanika od 200 koliko ima donji dom češkog parlamenta, glasala za poverenje. To su bili poslanici opozicione levice - češke socijaldemokratske stranke i nereformisanih komunista, ali uz poslanike bivšeg partnera u Nečasovoj koaliciji,
stranku Javne stvari i nesvrstane poslanike opozicija nije imala dovoljno da nadglasa većinu desnice i centra protiv vlade.

Predsednik Miloš Zeman je danas na početku višečasovne rasprave o činovničkoj vladi iznenadio poslanike i bivše vladajuće koalicije i opozicije kada je kazao da ako Rusnok ne dobije poverenje za svoju vladu, neće imenovati novog premijera sve dok tužilaštvo istražuje korupcionašku spregu privrednika i lobista s političarima iz bivše Nečasove vlade.

Zbog afere s mogućom korupcijom bivših poslanika Nečasove Gradjanske demokratske stranke, u šta je umešana i ljubavnica bivšeg premijera i dugogodišnja šefica njegovog kabineta Jana Nadjova, Petr Nečas je sredinom juna podneo ostavku, a sa njim je automatski pala vlada.
XS
SM
MD
LG