Dostupni linkovi

IAAF pozvala Rusiju da preispita stavove o homoseksualcimaMeđunarodna atletska federacija (IAAF) pozvala je danas vlasti u Rusiji da preispitaju svoj stav prema homoseksualcima.

Rusija je u julu usvojila zakon kojim se novčano kažnjavaju pojedinci koji među maloletnicima šire "propagandu o netradicionalnim seksualnim odnosima".

U zakonu se takođe predlažu kazne za one koji te stavove izražavaju na internetu ili u vestima. Gej parade su takođe zabranjene.

Zamenik generalnog sekretara IAAF-a Nik Dejvis rekao je da bi bilo dobro za rusku vladu da vidi ljude sa "alternativnim stilovima života, a to bi moglo da posluži kao podsticaj za njih da preispitaju svoje stavove, a ne da samo žive u izolovanom društvu".

Dejvis je dodao da "IAAF poštuje zakone svih zemalja, svideli se oni nama ili ne", ali i da se Atletska federacija protivi svim vidovima diskriminacije.

Američki predsednik Barak Obama takođe je kritikovao ruski zakon koji diskriminiše homoseksualace.

Svetsko prvenstvo u atletici održaće se od 10. do 18. avgusta u Moskvi, na kome će učestvovati 1967 sportista iz 205 država, a u Sočiju će 2014. biti održane Zimske olimpijske igre.
XS
SM
MD
LG