Dostupni linkovi

Požar na planini Prenj i dalje bjesni, očekuje se dolazak kanaderaPožar na planini Prenj na području općine Jablinice i dalje bjesni, a zbog nepristupačnosti terena i visoke temperature njegovo gašenje je otežano .

Dva helikoptera Oružanih snaga BiH dejstvovaće jutros nad požarištem, potvrdio je Omer Drežnjak iz Vatrogasne jedinice Jablanica

“Sa dvije posade počinjemo da gasimo ove čepove koji su nam sinoć ostali.

U Draginjskoj planini imamo ovaj dio koji ide prema Konjicu a koji još nismo stavili pod kontrolu. Isto tako ovaj novi požar iznad putne komunikcije M 17 kod sela Donja Jablanica i on je aktivan. Želim da iapk smirim javnost, da kažem da kuće vise nisu ugrožene”, kazao je Drežnjak za RSE.

U gašenju požara na području Jablanice, gdje je proglašeno stanje elementarne nepogode, učestvuje oko 120 vatrogasaca i mještana. Zbog velike vrućine, požare samo u ranim jutarnjim i popodnevnim satima mogu gasiti helikopteri Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Hrvatska je prihvatila međunarodni poziv Vijeća ministara BiH za gašenje požara u Općini Jablanica.Očekuje se dolazak dva kanadera iz Hrvatske u BiH .

Vjeruje se da će koordinirano aktivno četverosatno djelovanje četiri letjelice biti dovoljno za gašenje požara.
XS
SM
MD
LG