Dostupni linkovi

Iran spreman na obnovu razgovora o nuklearnom programu


Hasan Rohani na prvoj konferenciji za novinare od kada je zvanično postao predsednik Irana, 6. avgust 2013.
Iran je spreman za "ozbiljne" razgovore sa svetskim silama "bez gubljenja vremena" u vezi sa spornim nuklearnim programom te zemlje, rekao je u utorak novi iranski predsednik Hasan Rohani.

Rohani, koji važi za umerenog klerikalnog političara, time je ponovio svoje ranije opredeljenje za kvalitetniji dijalog sa Zapadom.

"Spremni smo za ozbiljne razgovore, bez gubljenja vremena", rekao je oni na prvoj konferenciji za novinare od stupanja na funkciju, ali i istakao da bi odnosi Irana sa Zapadom trebalo da budu zasnovani "na razgovorima, a ne na pretnjama".

Rohani, pobednik junskih predsedničkih izbora, položio je zakletvu u nedelju, čime je preuzeo funkciju od Mahmuda Ahmadinedžada.

Četiri runde pregovora iz prošle godine o nuklearnom programu prošla su bez značajnijeg pomaka. SAD i druge zemlje Zapada strahuju da Iran pokušava da napravi atomsku bombu, što Teheran uporno demantuje, tvrdeći da nuklearnu energiju želi da koristi u mirnodopske svrhe, kao što je proizvodnja električne struje i medicinskih izotopa.
XS
SM
MD
LG